Geschiedenis uit het graf?

Lore Colaert observeerde hoe er in Spanje letterlijk en figuurlijk naar het oorlogsverleden wordt gegraven. Wat is de impact ervan op het Spaanse collectieve geheugen? Op 13 januari 2016 komt Lore haar bevindingen delen met het publiek.

Het CegeSoma maakt vanaf 1 januari 2016 deel uit van het Rijksarchief

Vanaf 1 januari 2016 wordt het CegeSoma (onder de nieuwe naam “Studiecentrum Oorlog en Maatschappij”) geïntegreerd in het Rijksarchief. Het CegeSoma vormt vanaf die datum de vierde Operationele Directie (OD4) van het Rijksarchief.
De opdrachten van OD4 / CegeSoma veranderen niet.

Nieuw in de krantenwinkel: De Oorlogskranten 1940-1945

Vanaf maandag 21 december 2015 kunt u een nieuwe reeks van De Oorlogskranten verzamelen. Na de succesvolle reeks over de Eerste Wereldoorlog vorig jaar, is het nu de beurt aan de Tweede.

Uniek archief Frédéric Eickhoff consulteerbaar

Frédéric (of Freddy) Eickhoff was de verdediger van een 2500 verzetslui of gelijkgestelden die tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten verschijnen voor de Duitse militaire rechtbanken in het bezette België.

Het dubbel nummer 2015 van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis is verschenen

In dit nummer vindt u zeven artikelen met bettrekking tot allerlei aspecten van de Belgische geschiedenis, van de 19de tot het einde van de 20ste eeuw, gaande van het migratiebeleid, Congo, Trostkisme, verzet in WOII, de koningskwestie, evolutie van pensioenen en de Flamenpolitik.