Internationaal colloquium– Minorities in/at War - 9 & 10 Maart 2017

Op 9 en 10 maart organiseert het Joods Museum van België in samenwerking met het CegeSoma een internationaal colloquium getiteld “Minorities in/at War”. Het vindt plaats in de Koninklijke Bibliotheek. De rode draad doorheen het colloquium is enerzijds het geweld gepleegd tegen minderheden evenals anderzijds hun wettelijke bescherming gedurende de periode van 1912 tot 1923. Tijdens deze twee studiedagen worden presentaties van historici uit Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten afgewisseld met discussiemomenten. De hedendaagse echo’s van dit thema neemt een prominente plaats in. Info en inschrijvingen: georgia@mjb-jmb.org

WORKSHOP - Dagboeken en het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog

Wat moeten we verstaan onder het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe kunnen historische dagboeken bijdragen aan onze kennis daarover? Verschillende sprekers zullen trachten te antwoorden op die twee vragen tijdens deze workshop, die op 31 maart 2017 in het CegeSoma plaatsvindt.

Opleiding - 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog

Het CegeSoma organiseert deze lente samen met FARO, Heemkunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis-UGent drie opleidingssessies voor erfgoedorganisaties en lokale historici waarin gerenommeerde historici nieuwe pistes voorstellen om de geschiedenis te schrijven van het dagelijkse leven, van het verzet en van de collaboratie in Vlaanderen.
Inschrijving en info :

DOCUMENTATIE – Een goudmijn over de luchtoorlog in West-Europa (1939-1945)

U zoekt informatie over de missies uitgevoerd door bommenwerpers en jagers van alle oorlogvoerende partijen van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa? Het CegeSoma bewaart een documentatiefonds samengesteld door George Van Merode, oud-strijder van het Vreemdelingenlegioen van Frankrijk. Het bevat een duizendtal fiches waarin elk van de luchtmissies wordt ontleed.

OPEN CALL voor beurskandidaten van EHRI bij het CegeSoma (deadline: 31 maart 2017)

Het EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) project heeft als doel om onderzoek naar de Holocaust te ondersteunen. Daarom biedt EHRI verschillende internationale beurzen aan die een onderzoeksverblijf financieren in de verschillende wetenschappelijke partnerinstellingen, waaronder het CegeSoma. Indien u deze onderzoeksbeurs wil aanvragen kan u onze splinternieuwe site bezoeken die ontwikkeld werd voor mogelijke beurskandidaten. De deadline is 31 maart 2017.