CONFERENTIE - 'Lokaal bestuur in oorlogstijd' met Nico Wouters, Peter Romijn & Jan Naert

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek 'Mayoral Collaboration' van onze collega Nico Wouters organiseert het CegeSoma op vrijdag 21 april een conferentie over lokaal bestuur in oorlogstijd. Twee andere specialisten op dit gebied, Peter Romijn (NIOD, Universiteit van Amsterdam) en Jan Naert (UGent), zullen dit thema benaderen vanuit hun eigen onderzoeken naar respectievelijk Nederland en de Eerste Wereldoorlog.

BELGIUM WWII – Een virtueel platform over de Tweede Wereldoorlog

Het team "Publieksgeschiedenis" werkt al twee jaar hard aan een virtueel platform over de Tweede Wereldoorlog in België. De bedoeling is het publiek toegang te verschaffen tot duidelijke, beknopte en correcte informatie via verschillende formats (zoals digital storytelling en een encyclopedie) en van 'Belgium WWII' dé online referentie te maken over ons oorlogsverleden. De website zal eind september 2017 gelanceerd worden.

ARCHIEF - Versterk onze vrijwilligersploeg!

U bent gepensioneerd en gepassioneerd door de geschiedenis van België? Of u bent student of recent afgestudeerd en u zoekt een nuttige ervaring voor op uw cv? U wilt zich graag inzetten voor het goede doel? Het CegeSoma zoekt nieuwe vrijwilligers om het huidige team aan te vullen en biedt u de gelegenheid om in archieven te duiken die nog vaak gesloten zijn voor onderzoek en om uw archivistieke competenties te versterken. Neem contact op met cegesoma@cegesoma.be of 02/556 92 11.

PUBLIEKSGESCHIEDENIS – IVe Conferentie van de International Federation for Public History

Voor iedereen met interesse in publieksgeschiedenis is de conferentie die de International Federation for Public History organiseert in Ravenna van 5 tot 9 juni 2017 een niet te missen evenement. Het CegeSoma, met als missie het promoten van een benadering in samenwerking met en voor een breed publiek, is actief betrokken bij deze federatie. Programma van de conferentie: https://events.unibo.it/ifph2017

DIGITALE CATALOGI - 3 tips om meer bronnen en referenties te vinden

Het onderzoeksproject MADDLAIN is recentelijk afgerond. Het CegeSoma brengt alvast zijn conclusies in de praktijk om de digitale toegang tot de eigen collecties en die van het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek te verbeteren. Op onze site vindt u de eerste tips die voortkomen uit deze studie. Zodoende kunt u meer referenties en gedigitaliseerde bronnen vinden uit de catalogi van deze instellingen.

SYMPOSIUM - Violence In 20th-Century European History: Commemorating, Documenting, Educating

Van 6 tot 8 juni 2017 vindt in Brussel het 6e symposium plaats van het Europees netwerk Remembrance and Solidarity (ENRS). Het thema van dat symposium is geweld in de Europese geschiedenis van de 20e eeuw, de herdenking van dat geweld en de uitdagingen die deze herdenkingen vormen voor documentatie en onderwijs. Zeven instellingen ondersteunen het ENRS bij die gelegenheid, waaronder het CegeSoma.