NOUVELLE PUBLICATION – Un guide clair et accessible des sources pour l’étude de la répression

Het is voor een leek niet gemakkelijk om de weg te vinden in de archieven die informatie geven over de repressie en de nasleep ervan. Op 13 september wordt een gids aan de pers voorgesteld die de lezer een overzicht biedt van de archieven die toelaten het individueel parcours te reconstrueren van wie met de repressie te maken kreeg. De gids, een initiatief van de Universiteit Gent, de ULB, het Rijksarchief en het CegeSoma vertelt in mensentaal hoe de verschillende bronnen kunnen worden gebruikt. De gids wordt op 13 september aan de pers voorgesteld in het CEGESOMA, in aanwezigheid van mevrouw Zuhal Demir, Staatsecretaris voor Wetenschapsbeleid. Omdat we het maximum aantal inschrijvingen hebben bereikt, moeten we helaas melden dat het niet langer mogelijk is zich nog in te schrijven. Op deze site en via onze facebookpagina vindt u nadien meer informatie voor al wie er niet bij kan zijn !

ONDERZOEK - Feestelijke voorstelling van 10 jaar onderzoek over Justitie

Op 22 september stelt de Interuniversitaire Attractiepool Justice and Populations in de Koninklijke Academie de resultaten voor van 10 jaar onderzoek over de geschiedenis van de Belgische Justitie (enkel op uitnodiging). Het CEGESOMA sinds 10 jaar een actieve partner, bracht verschillende projecten tot een goed einde, onder meer het doctoraat en het post-doctoraal onderzoek van Jan Julia Zurné over de houding van de justitie tegenover het geweld van verzetsgroepen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, naast het thema 'Justitie' van het virtuele platform ‘BELGIUM WWII’ dat vanaf 28 september online zal zijn.

TENTOONSTELLING - Gastvrij Brussel?

Op 13 oktober opent in het Joods Museum de tentoonstelling ‘Gastvrij Brussel?’. Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen het Joods Museum en het Rijksarchief. Ze traceert, over een periode van bijna twee eeuwen (van 1830 tot vandaag), het parcours van emigranten die zich, gedurende enkele maanden of voor altijd, in Brussel vestigden. Naast dit historisch luik presenteert de tentoonstelling ook het werk van opkomende kunstenaars die de migratieproblematiek en de culturele diversiteit van het huidige Brussel aankaarten.