4 juni: lezing Virginie Jourdain over het verleden van de Brusselse hotelsector

Op woensdag 4 juni sluiten we onze conferentiecyclus over het verleden van Brussel af. Virginie Jourdain (ULB) geeft een uiteenzetting over haar onderzoek over de Brusselse hotelsector in de periode 1880-1940.

Brussels14-18.be: een fotografische reis doorheen de bezette hoofdstad

In samenwerking met VisitBrussels ontwikkelde het CEGESOMA een website over Brussel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Brussels14-18.be biedt een nooit geziene fotografische reis doorheen de bezette hoofdstad. In drie talen dan nog wel.

Nieuw nummer BTNG

Het voorjaarsnummer van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis schotelt de lezer analyses voor van enkele typische breuklijnen in de recente Belgische geschiedenis, alsook een diplomatieke uitstap naar Hongarije.

Bastogne War Museum geopend

Dit voorjaar opende het gloednieuwe Bastogne War Museum zijn deuren. Met een moderne scenografie biedt het museum een brede kijk op het Ardennenoffensief. Het CEGESOMA stond in voor inhoudelijke omkadering.

Archief in de kijker: de Inlichtings- en Actiediensten

De archieven van de Inlichtings- en Actiediensten zijn een cruciale bron voor de studie van het Belgisch verzet tijdens WO II. Een nieuwe lijst van de meer dan 40.000 persoonsdossiers maakt de ontsluiting ervan een pak efficiënter.