De herdenkingen van de Grote Oorlog

Het Cegesoma zal in 2014-2018 allerlei projecten ontplooien over de Eerste Wereldoorlog: boeken, tentoonstellingen, studiedagen… Eén van onze speerpunten wordt een internationaal colloquium in 2015, over de impact van de Grote Oorlog op de Europese natiestaat.

Magistraten in de Eerste Wereldoorlog

Ook aan onderzoeksprojecten over de Eerste Wereldoorlog zal het in de komende jaren niet ontbreken. Collega Mélanie Bost verdedigde onlangs met succes een doctoraat over de moeilijke positie van de Belgische magistratuur in de bezettingsjaren.

Studiedag Joden en Verzet

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat drie dappere verzetslui bij Boortmeerbeek een spectaculaire actie ondernamen tegen het 20ste konvooi van Mechelen naar Auschwitz. Op 20 november 2013 organiseert het Cegesoma samen met Kazerne Dossin een boeiende studiedag over ‘Joden en Verzet’.

Prikbord

Omwille van financiële bezuinigingen zijn we genoodzaakt om het transport van documenten uit het depot in de Belgradostraat tijdelijk te beperken.

Over deze nieuwsbrief

Voortaan houden we u via deze elektronische nieuwsbrief op de hoogte van onze belangrijkste nieuwsfeiten. Indien uw mailbox echter al uitpuilt van de nieuwsbrieven, kunt u zich desgewenst uitschrijven.

De archieven van MRAX: xenofobie in het naoorlogse België

Het Cegesoma heeft zopas de overdracht van de archieven van MRAX (Mouvement contre le Racisme, l’Antisémitisme et la Xénophobie) afgerond. Ontdek wat dit indrukwekkende fonds in petto heeft!