Felix Nussbaum: gesprek over een dramatisch schildersleven

Op woensdag 11 maart gaan Mark Schaevers - genomineerd voor de Gouden Boekenuil - en Rudi Van Doorslaer in gesprek over het leven en werk van iemand die ze beiden bewonderen: de Joodse kunstenaar Felix Nussbaum (1904-1944).

Het onthaal van Franse verzetsvrouwen in Zwitserland (1945-1947)

Op dinsdag 17 maart nodigen de Vrienden van het CegeSoma de auteurs Brigitte Exchaquet-Monnier en Éric Monnier uit. Zij zullen een lezing geven over hun boek Retour à la vie: het verhaal van meer dan 500 vrouwelijke gedeporteerden die na de oorlog samenleefden in Zwitserse onthaalcentra.

Forced and Coerced Labour: Comparing Colonial Spaces and Global Conflicts

Hoe werd dwangarbeid in de koloniën tijdens de twee wereldoorlogen in de praktijk gebracht? Die vraagt krijgt op donderdag 19 maart een antwoord tijdens een studiedag, georganiseerd in samenwerking met het Centre d'histoire du droit de l'Université Saint-Louis en de IUAP Justice & Populations.

Doctorandidag WOI in België

Op maandag 23 maart worden de huidige onderzoeksprojecten over de Eerste Wereldoorlog in België gepresenteerd: een unieke gelegenheid voor uitwisseling van ideeën tussen jonge onderzoekers en specialisten.

Portaalwebsite naar Holocaustbronnen zeer binnenkort online

Op 26 maart vindt het Final Launch Event van EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) plaats. Hét hoogtepunt wordt de lancering van de website die je wegwijs maakt in duizenden verspreide Holocaustarchieven.

Radio luisteren in oorlogstijd: kom naar Flagey en herbeleef!

De radio was een machtig wapen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De propaganda van de bezetter werd er mee tot in de Belgisch huiskamers gebracht. Vanuit de vrije wereld gaf hij hoop aan de bevolking. Op 31 maart kunt u in Flagey komen luisteren naar authentieke radioberichten uit oorlogstijd.

Voorjaarscongres KNHG: Naar een nieuwe geschiedschrijving van WOII?

Op dinsdag 21 april verzorgen NIOD en CegeSoma in Den Haag het voorjaarscongres Towards a new history of the Second World War? Invloedrijke historici zullen er debatteren over verleden en toekomst van de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog in België en Nederland.