Dubbeltentoonstelling: Bevrijding! Belgen in Duitse kampen

Het CegeSoma, Kazerne Dossin en het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk sloegen de handen in elkaar om de zeventigste verjaardag van de bevrijding van de nazikampen te herdenken. Op 2 april 2015 opende de dubbeltentoonstelling 'Bevrijding! Belgen in Duitse kampen' in Kazerne Dossin en het Fort van Breendonk.

De Shoah vertonen zonder erover te spreken?

In Babi Jar, vlakbij Kiev, vond in 1941 een groot bloedbad onder Joden plaats. De plaats werd een massagraf. Hoe bracht de Sovjetcinema het lot van de Joden in Oekraïne in beeld? Specialiste ter zake Vanessa Voisin komt er op 29 april over vertellen.

Bronnenmateriaal over het militair gerecht niet langer miskend

De geschiedenis van de in 2004 afgeschafte Belgische militaire rechtspraak werd lang over het hoofd gezien. Op donderdag 30 april 2015 plaatst een studiedag in de Koninklijke militaire school de bronnen van het Belgisch militair gerecht terug in het daglicht.

Jong geschiedenistalent verzamelt binnenkort voor de tiende keer

Op vrijdag 24 april 2015 laten we voor de tiende keer inmiddels afgestudeerde historici aan het woord die een dijk van een scriptie schreven. De centrale thema's zullen u niet verbazen: de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Authentiek bronnenmateriaal over de Shoah in West-Europa gebundeld

Binnenkort verschijnt er een boekdeel over de Jodenvervolging in West- en Noord-Europa. Het volume presenteert authentiek bronnenmateriaal en persoonlijke manuscripten. Op dinsdag 28 april 2015 komen twee redacteurs naar Brussel.