Van onze jongens geen nieuws: een roadtrip in oorlogstijd

In 1940 stuurde de Belgische regering zo'n 300.000 jongemannen naar Frankrijk. Ze moesten uit de klauwen van de Duitsers gehouden worden. Drie historici deden hun onwaarschijnlijke tocht over. Kom luisteren naar hun reisverhalen.

De belangrijkste politieke moord uit de Belgische geschiedenis

Op 18 augustus 1950 wordt communistisch partijleider Julien Lahaut doodgeschoten. De belangrijkste politieke moord in de Belgische geschiedenis wordt nooit opgehelderd. Een nieuw boek werpt een kritische blik op het gerechtelijke onderzoek en ontrafelt geheime netwerken in een geheime Koude Oorlog.

Knack Historia over België tijdens de Tweede Wereldoorlog

In Knack Historia presenteren 22 auteurs de Belgische oorlogservaring zoals u er nog nooit over heeft gelezen: in 20 thema’s, met veel aandacht voor de gewone burger tijdens de bezetting en geïllustreerd met zelden gepubliceerd beeldmateriaal.

Programma van de Conferentie ‘War and Fatherland’ volledig

In oktober vindt het internationale colloquium "War & Fatherland. Nations, Identities and the First World War" plaats. Het volledige programma is nu bekend en bevat onder meer zeven internationale keynote sprekers. In een afsluitend panelgesprek is ook aandacht voor het lopende Belgische WOI-onderzoek.

EHRI wordt voortgezet onder Horizon 2020

Het internationale Holocaustproject EHRI krijgt een vervolg. De Europese Unie heeft beslist om de volgende fase te ondersteunen met de fondsen van het Horizon2020-programma. De kick-off van tweede financieringsperiode vindt plaats op 29 en 30 juni in Brussel.

Nieuw archief over oorlog en televisie

Onlangs kwamen de documentaire archieven van twee bekende tv-journalisten en programmamakers van de RTBF naar het CegeSoma. Daarnaast verwierven we enkele belangrijke privéarchieven in verband met de Tweede Wereldoorlog.