DIRECTIE - Verandering aan de top van het CegeSoma

Rudi Van Doorslaer heeft op 31 augutus 2016 afscheid genomen als directeur van de instelling om te genieten van een welverdiend pensioen. In afwachting van de benoeming van een opvolger is de leiding van wat voortaan de vierde operationele directie van het Rijksarchief is, toevertrouwd aan onze collega Dirk Martin. Een kort overzicht van het parcours van beide.

TENTOONSTELLING – Oorlog in korte broek, 14-18

Op 14 oktober 2016 opent in Gent de tentoonstelling ‘Oorlog in korte broek, 14-18’. Voor deze tentoonstelling bundelden het CegeSoma en de Historische Huizen Gent hun deskundigheid. De tentoonstelling laat de bezoeker zien dat de Groote Oorlog niet alleen een zaak van soldaten was. Ook de allerjongsten raakten erbij betrokken.

PUBLICATIE - Een vernieuwde website

De website van het BTNG – het referentietijdschrift voor de Belgische hedendaagse geschiedenis – werd onlangs vernieuwd !
Het is nu mogelijk om via trefwoorden artikelen te zoeken per categorie of per themanummer.
Dankzij de nieuwe en meer gebruiksvriendelijke layout van de website kan u binnenkort ook het tweede themanummer van dit jaar ontdekken, dat gewijd is aan de Belgische militaire geschiedenis vóór 1914.
Wij wensen u veel plezier bij de (her)ontdekking van deze website !

STUDIEDAG - Jonge historici hebben talent!

Op 14 oktober geeft CegeSoma opnieuw het woord aan talentvolle jonge historici. We vroegen een aantal in 2015 afgestudeerde jongeren om hun scripties te komen voorstellen. Deze behandelen beide wereldoorlogen en hun nasleep. Voor deze elfde editie werkt het CegeSoma met een originele format, Pecha Kucha. Dat benadrukt beknoptheid en ritme en koppelt wetenschappelijke gestrengheid aan vlotte mondelinge en visuele communicatie. Iedereen is welkom.

ARCHIEF - Een goudmijn voor een geschiedenis over de wezen van 1940-1945

Het CegeSoma bewaart sinds kort een fonds gewijd aan de oorlogswezen. De vereniging L’œuvre royale nationale Les Enfants de la Patrie bood hun tijdens en na de Tweede Wereldoorlog een substantiële ondersteuning op materieel vlak en bij schoolaangelegenheden. De archieven bestaan voornamelijk uit de persoonlijke dossiers van elk van de kinderen – een goudmijn om het lot van deze kinderen te bestuderen !