DE OORLOGSKRANTEN – Nu ook korting op de serie over de Tweede Wereldoorlog

Het bijzondere aan De Oorlogskranten is dat ze de geschiedenis van de twee wereldoorlogen en het interbellum vertellen aan de hand van de pers uit de tijd zelf. Onze aanbieding voor de series over de Eerste Wereldoorlog en het interbellum is nu uitgebreid naar die over de Tweede Wereldoorlog ! U kunt uw bestelling indienen via isabelle.delvaux@cegesoma.be.

STUDIEDAG - Inside the User’s Mind

Wat zijn de digitale praktijken en noden van gebruikers in archieven en bibliotheken? Antwoorden op deze vraag zullen voorgesteld worden tijdens de Studiedag 'Inside the User's Mind', georganiseerd door het CegeSoma in samenwerking met de partners van het MADDLAIN-project.
Wanneer? Woensdag 22 februari
Waar? Koninklijke Bibliotheek van België
Gratis inschrijving en programma: https://www.kbr.be/nl/evenementen/colloquium-inside-the-users-mind

Twee PUBLICATIES te koop – De wieg van de Tweede Wereldoorlog & L’image d’archives

In de loop van de Tweede Wereldoorlog worden er in België kinderen geboren uit relaties van Belgische vrouwen met Duitse militairen. Wie waren deze ouders ? Hoe ontmoetten ze elkaar ? Het boek van Gerlinda Swillen, geassocieerde onderzoekster van het CegeSoma, bestudeert deze relaties en hun gevolgen.
Wat maakt een beeld tot archiefdocument ? Het doel van dit boek, mede geleid door Julie Maeck, onderzoekster van het CegeSoma, is het identificeren van de processen die bijdragen tot het verlenen van deze archiefstatus aan het beeld. Dit op basis van een grote verscheidenheid aan beeldmedia.

PUBLICATIES - De geheimen van het militaire gerecht en van de hedendaagse justitie

De Interuniversitaire Attractiepool (IUAP) ‘ Justice and Populations’ publiceert niet één maar twee nieuwe boeken. Het eerste diept onze kennis van het militaire gerecht uit en maakt de balans op van de collecties voor nieuw onderzoek. De tweede introduceert de lezer in de geheimen van justitie, aan de hand van een reekstrefwoorden.

BELGISCH TIJDSCHRIFT VOOR NIEUWSTE GESCHIEDENIS – 14-18 CENTRAAL THEMA IN DE DEBATRUBRIEK

Het nieuwe dubbelnummer van het BTNG is zopas verschenen. Het bevat zes artikelen over uiteenlopende thema’s en ook een rubriek ‘debat’ die, halverwege de herdenkingsgolf van 14-18, een kritische kijk biedt op het herdenkingsfenomeen enerzijds, en op de nieuwe onderzoeksvelden en kennisverspreiding met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog anderzijds.
Om te bestellen (50€ - portkosten niet inbegrepen), zie de website van het tijdschrift : www.journalbelgianhistory.be