Hoe werd de Tweede Wereldoorlog op de schoolbanken beleefd? Op woensdag 10 september trappen we ons activiteitenseizoen op gang met een lezing van historica Sarah Van Ruyskensvelde over het Belgisch middelbaar onderwijs tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hoofdmenu
Volg de bezettingsjaren van dag tot dag via de Facebookpagina van Paul Max. Als werkloos journalist vertelt hij over de hoop, de angsten en onzekerheden die het dagelijks leven in de hoofdstad bepalen.
Op zondag 21 september zetten we samen met de Dienst Oorlogsslachtoffers de deuren wagenwijd open in het kader van de Brusselse Open Monumentendag. Er worden de hele dag rondleidingen voorzien.
Na zijn studie over Antwerpen onderzocht Lieven Saerens de geschiedenis van Brussel en zijn Joodse bevolking. Zijn nieuw boek ‘Onwillig Brussel’ is een meeslepend relaas over migratie, vervolging, verzet en herinnering.
Hoe betrouwbaar waren de media in 1914? Het Rijksarchief, het Cegesoma en de Koninklijke Bibliotheek reconstrueren in de tentoonstelling ‘Shock!1914’ de chaotische weken van de zomer en het najaar van 1914.
Ben je op zoek naar documentatie over de Bevrijding van België? Breng dan zeker eens een bezoek aan onze leeszaal. De Bevrijding, nu 70 jaar geleden, vormt één van de zwaartepunten van onze archiefcollectie.
Het volgende nummer van het BTNG, dat in september verschijnt, is een themanummer over spanningsvelden in België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeven artikels belichten onbekende aspecten van het leven aan het front en in bezet België.
Goed nieuws! Voor degenen die de tentoonstelling "Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven" nog niet gezien hebben, kunnen terecht bij museum Bel-Vue (http://www.belvue.be/nl). De tentoonstelling biedt ook toegang tot scholen en loopt van 15 september tot 30 november.